Firefox OS applicatie development

De mensen van Mozilla zijn zo vriendelijk geweest om ons een Firefox OS Developer Preview telefoon te sturen. Inmiddels is hier een van onze Android apps naartoe geport: Propoca.

Applicaties voor Firefox OS worden ontwikkeld als HTML apps op basis van HTML5, Javascript en CSS. Dit maakt de ontwikkeling erg toegankelijk en flexibel. Bijna iedere site/webapplicatie kan een Firefox OS app worden en alle javascript frameworks (AngularJS, jQuery, Backbone) en frontend frameworks (Qooxdoo, Bootstrap) zijn bruikbaar.

Voor aanvullende permissies, API toegang en (uitgebreider) offline gebruik kunnen deze app ook als package vrijgegeven worden en via de Firefox Marketplace worden gedownload. Dit maakt het tevens mogelijk om apps te signen en betaald te maken.

Omdat de apps in HTML5/javascript ontwikkeld worden is het natuurlijk als platform een uitstekende kandidaad om ondersteund te gaan worden door cross platform applicatie toolkits als Titanium en PhoneGap. PhoneGap heeft inmiddels ook concrete plannen om in een volgende release Firefox OS te gaan ondersteunen.

Een nadeel van de HTML5 aanpak is dat applicaties qua user interface/user interactie niet gestandaardiseerd zijn zoals op iOS en Android en het qua API (buiten HTML5 om) nog niet voldoende standaardisatie kent.

Onderliggend deelt het Firefox OS platform (wat voorheen b2g, "boot to gecko" heette) een hoop met Android, echter zonder de Dalvik VM. Android Apps zullen er dus niet (eenvoudig) op kunnen draaien.

 

Last updated 19 augustus 2013 12:12 | html5 mobile firefox os javascript apps

Geen reakties

Post a comment:

captcha