NCRV Media Asset Management Systeem

In opdracht van en in samenwerking met IC&S hebben wij de implementatie van het onderliggende Media Asset Management systeem voor de NCRV verzorgd. Dit systeem is gebouwd op basis van Plone 2 en verzorgt een API, storage en workflow voor het opslaan, indexeren en opzoeken van media metadata, de conversie van media en de publicatie van media in verschillende resoluties en formaten.

Het opgeleverde systeem bestaat uit de volgende componenten:

  • De MAMCore, het core Asset Management systeem. Hierin wordt de meta data van de media opgeslagen en via een XML-RPC API beschikbaar gesteld aan een aantal PHP frontend websites.
  • De MAMConverter. Deze zorgt dat geuploade video's geconverteerd en geschaald worden en dat er stills gecreëerd worden. Deze is geïmplementeerd in puur Python. Conversie gebeurt door middel van ffmpeg.
  • De MAMPublisher. Dit is een mod_python apache module die de geconverteerde media door middel van ticketspubliceert. De publisher ondersteunt o.a. IP-adres gebonden downloads en time-restricted downloads.
  • De MAMager, een redactionele tool om geüploade content door middel van een workflow goed of af te keuren en het conversieproces van content te sturen.

Het NCRV Media Asset Management systeem wordt onder andere gebruikt door Videotalent en Ongekend talent.

Het NCRV Media Asset Management systeem is modulair en flexibel opgezet. Het schaalt eenvoudig naar meerdere servers en kan ook voor alternatieve doelen ingezet worden, zoals bijvoorbeeld document management.

IC&S verzorgde projectmanagement en aanvullende ondersteuning voor dit project. Het NCRV MAM platform wordt gehost door omroep.nl. De NCRV heeft zelf frontend websites op basis van PHP en Flash ontwikkeld.